Menu

Wat is socialisatie?

Het nadeel van cultuur is dat ze telkens opnieuw moet overgedragen worden aan nieuwe generaties. Cultuur wordt aangeleerde en overgedragen van mens tot mens.

Socialisatie is een proces van cultuuroverdracht en cultuurverwerking. Door sociale beïnvloeding draagt men kennis, verwachtingen, doeleinden, waarden en normen over. Via socialisatie leren wij welk gedrag er van ons verwacht wordt.
Socialisatie houdt 2 bewegingen in , enerzijds het internaliseren van cultuur en anderzijds het exterioriseren van de geïnternaliseerde cultuur aan de hand van sociaal gedrag.

Men kan 3 soorten van socialisatie onderscheiden naargelang de aard van de relatie waarbinnen de socialisatie plaatsvindt.
1. Primaire socialisatie gebeurt door middel van primaire relaties. Die vorm van socialisatie gebeurt in primaire groepen, waarvan het gezin het prototype is.
Primaire socialisatie gebeurt grotendeels op een vanzelfsprekende manier, er is sprake van informele roltraining.
Roozbeh Ahmadi Zadeh Yekta Samenvatting sociologie
2. Secundaire socialisatie gebeurt door middel van secundaire relaties en is formeel van aard. Hierbij leren we welk gedrag verwacht wordt in informele situaties. In onze huidige maatschappij zien we dat er ook formele organisaties zijn die aan primaire socialisatie doen bv. Kinderdagverblijven
Binnen formele onrganisaties gebeurt niet alleen formele, maar ook informele socialisatie.
3. Tertiaire socialisatie gebeurt via wat men de massamedia noemt bv. Invloed van geweldadige films op kinderen.

Om de socialisatie van individuen binnen het sociaal systeem waarin men is geboren te benoemen, spreken sociologen over enculturatie. Bij acculturatie is sprake van cultuuroverdracht op individuen die reeds in een andere cultuur zijn gevormd.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen