Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?
Bitcoins zijn hot op dit moment. Nog niet zo lang geleden bereikte deze munt zijn hoogste waarde ooit. Hoewel deze vorm van geld niet tastbaar is en niet gereguleerd wordt zoals andere munten, blijft de Bitcoin ongelooflijk populair. Vele mensen vragen zich dan ook af wat deze munten eigenlijk zijn.
Betekenis Bitcoin
Bitcoin is een virtuele munt of cryptogeld, een munt in de vorm van cryptovaluta die op digitale wijze wordt vervaardigd en gebruik maakt van cryptografie om de creatie en management ervan te beheersen. Bitcoin is trouwens de eerste zogenaamde cryptovaluta of cryptocurrency die het levenslicht zag.
Hoe werkt bitcoin?
Bitcoin maakt gebruik van een peer-to-peer netwerk, een systeem dat komt uit de IT waarbij deelnemers (Peers) samen een netwerk van computers uitbouwen zonder de tussenkomst van een centrale server. Door deze werkwijze te hanteren, gebeuren de Bitcoin transacties op directe wijze tussen gebruikers onderling. Zo worden tussenpersonen, banken, centrale banken en de overheid overbodig.
Bitcoins werden in eerste instantie bewaard op de eigen computer, maar ondertussen kan dit ook op een tablet of smartphone. Andere Bitcoingebruikers of traders maken gebruik van een wallet of portemonneedienst. Wie handelt in de virtuele valuta verzendt Bitcoin naar een andere gebruiker die eveneens in het bezit is van een Bitcoinadres.
Waarin verschilt de Bitcoin van andere valuta?
De creatie en overdracht van bitcoins is gebaseerd op een opensource cryptografisch protocol dat werkt op de blockchain technologie, dat onafhankelijk is van enige centrale autoriteit.
Bitcoin kan gebruikt worden om digitale aankopen te doen. Wat dat betreft, is de munt niet zo verschillend van andere valuta. Je kunt namelijk ook online betalen met euro’s of dollars. Wat Bitcoin zo anders maakt, zit vooral in het feit dat deze valuta niet gecontroleerd wordt door enige vorm van overheid of bank. Deze munt is totaal gedecentraliseerd.
Wie vond de Bitcoin uit?
Algemeen wordt aangenomen dat deze cryptovaluta uitgevonden werd door Satoshi Nakamoto. Hoewel men er zelfs nog altijd niet helemaal zeker van is wie deze persoon is. De uitvinder zette een elektronisch betaalsysteem op poten, dat gebaseerd is op wiskundige bewijslast en werkt op de blockchain technologie.
Wie drukt er Bitcoins?
Bitcoins worden nergens gedrukt en zijn niet tastbaar. Deze valuta wordt volledig digitaal aangemaakt. Dit procedé wordt mining genoemd. Voor Bitcoin mining wordt een gedistribueerd netwerk van computers ingezet. Dit netwerk wordt ook ingezet om transacties met Bitcoins uit te voeren. Het netwerk beschikt op die manier over zijn eigen betaalnetwerk.
Hoeveel bitcoins zijn er?
Momenteel zijn er 16,7 miljoen stuks in omloop. 21 miljoen stuks is het maximum aantal Bitcoins dat kan worden aangemaakt. Bitcoin werkt met een vooraf bepaald maximum aantal virtuele munten, wat het voor beleggers interessant maakt.
Is Bitcoin veilig?
Bitcoin werkt met een geëncrypteerd systeem. De technologie op zich is veilig, maar door onvoorzichtig gedrag van de eindgebruikers maakt dat het potentieel minder veilig is. Bitcointransacties zijn onomkeerbaar. Bij regulier online bankieren zoals bij het gebruik van een creditcard of PayPal, kan je altijd een betaling ongedaan maken. Dit is niet mogelijk met Bitcoin.
Ook doorlopende opdrachten bij de bank kun je zelf beheren en ongedaan maken. Bij een Bitcointransactie kun je alleen aan de ontvanger vragen of hij of zij het bedrag wil terugsturen en er op hopen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Bitcoin wordt niet gereguleerd door enige banken, centrale banken of de overheid. Dit lijkt een zwak punt omdat het zo mogelijk wordt dat de code van de virtuele valuta op deze manier gemakkelijk in de handen van een crimineel kan komen.
Het is dus zaak deze code altijd veilig te bewaren. Er wordt zelfs aangeraden om dit offline te doen en indien mogelijk zelfs op papier, omdat de code op die manier niet verloren gaat bij een crash van het netwerk of indien iemand per ongeluk de code zou deleten. Het maken van een back-up is natuurlijk ook aangewezen!
Hoe start je met Bitcoin?
Om van start te gaan heb je een bitcoinadres nodig. Een Bitcoinadres is een beetje te vergelijken met een bankrekening. Je hebt dit adres nodig om Bitcoins te kunnen versturen of ontvangen.Dit noemen we net zoals bij de bank, transacties uitvoeren.
Een Bitcoinadres ziet er uit als een opeenvolging van hoofdletters en kleine letters. De lengte kan variëren van 23 tot 35 karakters. Zo is "1A7FefY1pid7cG5aVh9q84KY5X98oTjRK2" een mogelijk voorbeeld van hoe zulk adres eruit ziet. In die zin is een Bitcoinadres in grote mate te vergelijken met een bankrekening. Je kunt een bitcoin adres aanmaken op de twee volgende manieren doen:
1. Een handmatig Bitcoinadres aanmaken via: Bitaddress.org. Je maakt een willekeurig Bitcoinadres aan door je muis in verschillende richtingen over het scherm te bewegen. Je ziet dan een tekstscherm verschijnen waarin je zelf op goed geluk een tekst van je keuze of willekeurige letters kunt toevoegen. Dit blijf je doen tot op het moment dat je adres als 100% willekeurig wordt beschouwd.
2. Registeren bij:Blockhain.com. Via de website kun je een virtuele portemonnee of een wallet aanmaken, en deze beschikt meteen over een Bitcoinadres. Dit adres is zichtbaar wanneer je je wallet opent. Naast dit adres vind je in de wallet ook een QR-code die je kunt gebruiken voor betalingen met je smartphone.
Hoe bewaar je Bitcoin?
Bitcoin kun je bewaren in een wallet. Het Engelse woord wallet betekent portemonnee. In feite spreken we hier over een virtuele portemonnee. Deze portemonnee heb je nodig om Bitcoins in te bewaren. Een Bitcoin wallet aanmaken, er bestaan software wallets en hardware wallets!
Software wallets zijn virtuele portemonnees die je gratis kunt downloaden. Je kunt ze in grote mate vergelijken met een PayPal account of met een banking app. Bij een Bitcoin wallet geldt echter dat je zelf de eindverantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van de wallet die je gebruikt. Dit is de reden waarom vele Bitcoingebruikers de voorkeur geven aan een hardware wallet. Voorbeeld van een software wallet: Coinbase
Hardware wallets zijn veiliger dan een software wallet! Het eerste verschil tussen de twee soorten virtuele portemonnees is dat je voor een hardware wallet moet betalen. Hardware wallets zijn echter gebruiksvriendelijk en kunnen vergeleken worden met een kaartlezer die je voor internetbankieren gebruikt. De prijs die je hiervoor betaalt, is dan ook vergelijkbaar met de prijs die je voor dit soort kaartlezer betaalt in een computerwinkel. Vanaf dat je meer dan een paar honderd euro aan Bitcoin wil besteden, is deze aankoop zeker een goed investering! Voorbeelden van betrouwbare hardware wallets: KeepKey, Trezor en Ledger Nano S.
Hoe kun je bitcoin kopen?
Bitcoin kopen kan je op online wisselkantoren, dit zijn websites die dienst doen als financiële markten en beurzen waar de virtuele valuta gekocht en verkocht kunnen worden. De bekendste wisselkantoren websites zijn:
Voorbeelden van andere financiële derde partijen waar je bitcoin kunt kopen en verkopen zijn: BTC Direct, Litebit en Bitvavo.
Hoe kun je met Bitcoin betalen?
Nu je in het bezit bent van Bitcoin of delen van Bitcoin, kun je met deze munt ook betalen. Om iemand te kunnen betalen voor bewezen diensten of voor een product, moet je over het Bitcoinadres van deze persoon beschikken. Omdat het vrij gemakkelijk is om een fout te maken bij het overtypen van een Bitcoinadres of een bedrag in Bitcoin, krijgen mensen de raad alle gegevens te kopiëren en te plakken. Zo ben je er zeker van dat tijdens transacties geen fouten gemaakt worden. Dit is uiterst belangrijk omdat transacties in de virtuele munt niet kunnen worden herroepen!
Enige voorzichtigheid geboden
Bitcoin kopen is een riskante onderneming. Plotse stijgingen en dalingen zijn niet abnormaal. De markt is vrij onstabiel. Wie de koers van de digitale valuta over enkele jaren bekijkt, komt al snel tot de ontdekking dat deze koers op een grafiek hoge pieken en dalen vertoont. Wees voorzichtig met het investeren in Bitcoin. Hou er rekening mee dat je investering in rook kan opgaan!
Wie Bitcoin of een andere cryptovaluta wil kopen, doet er goed aan om klein te beginnen. Je kunt Bitcoin ook kopen voor bedragen zoals € 20 of € 50. Je bezit dan maar een heel klein beetje Bitcoin, maar dat kan groeien! Tegelijk ben je er zeker van dat je niet te veel geld kwijtraakt, mocht de koers nu helemaal kelderen. Investeer enkel geld dat je kunt missen!