Menu


Het IP adres van uw toestel:
44.192.112.123

Wat is mijn IP? - Mijn IP adres achterhalen

Wat is een IP-adres?

Een IP is het unieke adres van je computer op het internet, het is de afkorting van Internet Protocol. Met het IP-adres kan een netwerkkaart van een computer op het internet accuraat geïdentificeerd worden.

Het adres wordt door computers en andere apparaten gebruikt om te communiceren met elkaar binnen het internet of binnen een privaat netwerk. Zo kunnen apparaten informatie en gegevens met elkaar uitwisselen. Dit gebeurt standaard met het TCP/IP protocol.

Aan de hand van je IP-adres kan heel wat informatie afgeleid worden. Zo kunnen anderen zien in welke gemeente je woont, wat je provider is, welke browser je gebruikt en welk besturingssysteem.

Statisch of dynamisch IP-adres

Een IP-adres kan statisch of dynamisch zijn. Statisch betekent dat je IP-adres altijd gelijk blijft. Dynamisch betekent dat je IP-adres veranderlijk van aard is. Dit is afhankelijk van je internetprovider.

Het IP-adres is afhankelijk van de plaats waar je je bevindt: je IP-locatie

Een IP-adres is altijd gekoppeld aan je internetverbinding. Dat is de reden waarom je computer thuis een ander IP-adres heeft dan je computer op je werk. Als je een computer van plaats verandert en ergens anders aansluit, zal deze pc ook een ander IP-adres krijgen. Dit geldt voor een internetverbinding via een kabel of via wifi van een internetprovider.

Voor een internetverbinding die je maakt met een telefoon ligt het wat anders. Dit soort verbindingen maak je met 3G of 4G via je telefoonprovider. Met dit soort verbindingen blijft je IP-adres hetzelfde. Als je op verplaatsing of thuis met je telefoon inlogt op een gewone wifi-verbinding, dan wijzigt het IP-adres van je telefoon zich.


Interne en externe IP-adressen

De IP-adressen die je op internet kunt laten opzoeken op sites die je IP-adres aangeven, zijn externe IP-adressen. Dat zijn adressen die zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Er bestaan echter ook interne IP-adressen. Dit zijn de adressen die niet zomaar zichtbaar zijn van buitenaf. Interne IP-adressen zijn de adressen die een computer krijgt wanneer hij deel uitmaakt van een netwerk. Dit kan gaan over een thuisnetwerk of over het netwerk op je werk.

In een netwerk krijgt iedere computer een eigen intern IP-adres. Zo kan het onderscheid gemaakt worden tussen verschillende computers en kunnen deze apparaten ook onderling met elkaar communiceren.

Interne IP-adressen kunnen onderscheiden worden van externe IP-adressen omdat ze beginnen met een getal van 3 cijfers. Externe IP-adressen beginnen met een getal van 2 cijfers.

Hoe kan ik mijn IP-adres achterhalen?

Windows:

Een IP-adres zoeken in de verschillende Windows versies is niet moeilijk. We leggen het hieronder even uit.

Mijn IP-adres: Windows XP, 7 of 8

Binnen Windows XP, 7 of 8 kan het intern IP-adres opgezocht worden via het configuratiescherm. Daarin ga je opzoek naar netwerkverbindingen. Vervolgens kun je dubbelklikken op LAN of op WIFI-verbinding en nadien ga je kijken bij Details.

Zo krijg je een lijst te zien. Het IPv4-adres is je interne IP-adres. In dezelfde lijst vind je ook het IPv4-subnetmasker en andere verbindingsgegevens. In Windows 8 is het ook mogelijk om naar netwerkverbindingen te gaan via de startknop van je PC en daar het zoekveld in te typen.

Mijn IP-adres: Windows 10

Vanaf Windows 10 is netwerkverbindingen intypen in het zoekveld via de startknop van je PC de enige manier om je interne IP-adres te achterhalen.

Mijn IP-adres achterhalen in Ubuntu

Ook in Ubuntu is het vrij eenvoudig om je IP-adres te achterhalen. Je klikt in de rechterbovenhoek op het kleine wieltje. Daar kom je bij de instellingen terecht. Dan ga je naar system settings. Vervolgens tik je in het zoekvenster bovenaan rechts het woord IP-adres in. Zo kom je bij netwerk terecht. Daar vind je zowel een IP V4 als een IP V6 adres!

Het IP-adres: router, printer en andere apparaten

Ook je router heeft een eigen IP-adres. Dit router IP-adres is een intern IP-adres dat wordt toegewezen omdat je router een apparaat is dat zich in een intern netwerk bevindt. Een printer binnen hetzelfde netwerk heeft dus ook zijn eigen adres. Je vindt het meestal terug in de instellingen van de router.

Soms is dit echter niet het geval. Dan is het nodig om de handleiding van de router of printer te raadplegen. Als die ook geen oplossing geeft, is het nodig om te googelen. Het IP-adres van een router, printer of ander apparaat heeft een opmaak die verschilt van deze van een pc. Voorbeelden van ip-adressen van apparaten die geen pc zijn binnen een netwerk zijn: 192.168.0.1, 192.168.0.100, 172.16.0.1, 172.16.0.100, 10.0.0.1 of 10.0.0.100.

Wat is een IP V6 adres?

Er zijn momenteel 2 soorten IP-adressen die gebruikt worden. Een IP V4 adres zul je nog het meest vinden. Toch werd IPv6 al in 1995 geïntroduceerd. Dit gebeurde als een voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst alle apparaten een uniek IP-adres zouden kunnen hebben. IP V6 adressen zijn langer dan IP V4 adressen.

IPv6 maakt gebruik van 128 bits. Dit betekent dat het aantal adressen veel groter is dan bij IP V4, wat neerkomt op 3,4x x 1038. Dit geeft bijna eindeloze mogelijkheden in vergelijking met 32 bits bij IPv4, met ongeveer 4 miljard adressen. Je kunt er dus zeker van zijn dat elk apparaat dat je in de toekomst koopt een IP-adres zal hebben!

Wat is mijn ip

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen

Volg bronso