Logo
Print deze pagina

Prenatale en neonatale ontwikkelingsstoornissen

Mogelijke oorzaken: bloedingen tijdens de zwangerschap, langdurige weeën, complicaties bij de geboorte, laag geboortegewicht, geringe hoofdomtrek en discrepantie tussen lengte en gewicht bij de geboorte. De meeste babies hebben wel een paar van deze kenmerken, maar wie er meer dan 7 (of zelfs 34) had, had een vergrootte kans op schizofrenie. Ook problemen tijdens de vroege of middenperiode van de zwangerschap kunnen verband hebben met de ontwikkeling van schizofrenie; vrouwen die juist zwanger waren in de hongerwinter baarden kinderen van wie later een hoog percentage schizofrenie ontwikkelde.

Wanneer een moeder Rh-negatief en een baby Rh-positief is kan een beetje bloed van de vrucht in de bloedsomloop van de moeder komen en daar een afweerreactie oproepen. Dit afweersysteem is zwak bij de eerste baby, maar wordt steeds sterker tijdens volgende zwangerschappen en intensiever bij een jongen dan bij een meisje. Rhesuskinderen hebben een verhoogd risico op gehoorafwijkingen, ontwikkelingsachterstand en andere problemen en bij tweelingen de kans op schizofrenie.

Een andere aanwijzing vormt het "seasons-of-birth effect; Kinderen die in de winter geboren zijn hebben een grotere kans op schizofrenie. Dit verschijnsel doet zich alleen voor in niet tropische gebieden. Een mogelijke oorzaak is virale infectie in de herfst tijdens de zwangerschap van de moeder. Die kan, bij koorts van de moeder, door te hoge temperatuur een ontwikkelingsstoring veroorzaken in de hersenen van het ongeboren kind. (het virus zelf kan niet via de placenta naar de vrucht.) Een verhoging van 1.5 ° vertraagt de deling van neuronen van de foetus en 3° koorts doodt ze. Onderzoek heeft uitgewezen dat van de babies die drie maand na een virusepidemie geboren waren een verhoogd aantal schizofrenie ontwikkelde.

Stellige conclusies zijn er echter nog niet te trekken.

Copyright © 2017. All rights reserved.