Menu

Wat is HTTPS en wat zijn de voordelen?

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is een internetcommunicatieprotocol. Hiermee worden de integriteit en vertrouwelijkheid van de gegevens van uw gebruikers beschermd tussen de computer van de gebruiker en de site. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld gegevens invoert in een formulier op uw site om zich aan te melden voor updates of om een product te kopen, beschermt HTTPS de persoonlijke gegevens van de gebruiker tussen de gebruiker en de site.

Gegevens die via HTTPS worden verzonden, worden beveiligd via het Transport Layer Security-protocol (TLS), dat drie belangrijke beschermingslagen biedt:

1. Versleuteling: gegevens die worden uitgewisseld, worden versleuteld om deze te beveiligen tegen meekijkers. Dit houdt in dat wanneer de gebruiker op een website browst, niemand zijn communicatie kan 'afluisteren', zijn activiteiten op meerdere pagina's kan bijhouden of zijn gegevens kan stelen.

2. Gegevensintegriteit: gegevens kunnen niet met opzet of anderszins worden gewijzigd of beschadigd raken tijdens een overdracht zonder dat dit wordt gedetecteerd.

3. Verificatie: hiermee wordt bewezen dat uw gebruikers met de beoogde website communiceren. Verificatie biedt bescherming tegen man-in-the-middle-aanvallen en ontwikkelt het vertrouwen van de gebruiker, wat leidt tot andere zakelijke voordelen.

Voordelen van een beveiligde HTTPS verbinding

Het is duidelijk dat HTTPS vooral veiligheid biedt, maar er zijn ook nog enkele bijkomende voordelen die u in het achterhoofd kunt houden. Wij hebben ze op een rijtje gezet:

1. Verbeterde ranking.

In een officiële blogpost heeft Google eind vorig jaar aangekondigd dat de beveiliging en bescherming van de privacy van uw bezoekers en de website een topprioriteit is bij Google.

Het is zodanig belangrijk dat ze het hebben opgenomen als ranking factor. Een website die via een HTTPS verbinding loopt zal m.a.w. hoger scoren in de zoekresultaten van Google dan dezelfde website zonder beveiliging.

En zoveel is duidelijk. We zijn nu 7 maanden verder sinds de officiële aankondiging en we zien op de websites die verlopen via de beveiligde verbinding een stijging in de ranking van de zoekresultaten. Het goede nieuws is dat de meerwaarde van het overschakelen op HTTPS nog verder zal stijgen.

2. Referrals Gegevens (Google Analytics)

Wanneer verkeer van een beveiligde HTTPS website naar een onbeveiligde HTTP website gaat dan wordt er geen referral data meegestuurd. Dit type verkeer wordt dan gezien als ‘direct verkeer’ binnen Google Analytics.

Wanneer het verkeer naar een beveiligde HTTPS website gestuurd wordt dan wordt de beveiligde informatie m.b.t. de verwijzing wel bewaard. Dit is in tegenstelling met wat er gebeurt wanneer het verkeer langs een HTTP website verloopt.

Kort samengevat: wanneer men HTTPS gebruikt, wordt de referral data wél meegestuurd, los van het feit of de referral website een beveiligde connectie gebruikt of niet. De informatie over verkeersbronnen in Google Analytics is dus betrouwbaarder bij een HTTPS-verbinding.

3. Veiligheid en privacy

Uit de uitleg hierboven weten we dat HTTPS staat voor verschillende manieren van veiligheid, privacy en encryptie. We sommen de belangrijkste zaken omtrent veiligheid, encryptie en privacy is op:

  • Zorgt ervoor dat gegevens die u op een website invult, versleuteld verstuurd worden.
  • Informatie zoals de browsergeschiedenis en credit card nummers worden beschermd.
  • Een HTTPS-verbinding geeft de bezoeker zekerheid omtrent de identiteit van de website, zodat deze niet per ongeluk op een website van een oplichter terechtkomt.
  • Het kijkt na of de website waarop u zich bevindt, wel degelijk deze is waarmee de server in verbinding staat.
  • Het biedt bescherming tegen hackers.
  • Het maakt uw site veiliger voor bezoekers.
  • Geen risico meer op blokkering door browsers.

Tenslotte bezorgt een HTTPS-verbinding de bezoekers van uw website een veiliger gevoel, en dat kan weer leiden tot meer vertrouwen in de organisatie.

Waarom overschakelen naar HTTPS

Hier kunnen we duidelijk uit besluiten dat overschakelen op HTTPS de veiligheid van uw gebruikers zal verzekeren, bijkomend hun privacy zal beschermen en ervoor zal zorgen dat uw positie binnen de zoekresultaten zal stijgen.

Wanneer dit wordt opgeteld bij alle voordelen die we al eerder vermelden, dan is HTTPS een veel veiliger systeem om uw website op te laten werken. We verwachten dat dit in de toekomst alleen nog maar gaat toenemen.

De veiligheid van uw site en die van uw gebruikers is immers het belangrijkste aspect, wanneer u alles vanuit een holistische bril bekijkt en ermee rekening houdt wat de toekomst van het internet met zich zal meebrengen en welke richting Google is uitgegaan door HTTPS als ranking factor op te nemen.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen