Menu

Sociologie is een reconstructieve van de sociale constructie

Sociale constructie: Kern = ons handelen wordt bepaald door de dingen die we denken dat werkelijkheid zijn, i.f.v. wat wij denken wat werkelijkheid is.

-> Thomas-theorema: de werkelijkheid om ons heen wordt steeds door mensen gedefinieerd en geëvalueerd, vooraleer ze op een/andere manier aanleiding geven tot handelen.

-> mensen geven een betekenis aan situaties en die is per definitie meer dan de objectieve situatie

  • Sociale constructie van het sociale: voortdurend, gelijktijdig proces opnemen (internalisering), ze vervolgens herbevestigen (externalisering), waardoor er een sociale werkelijkheid ontstaat die objectief is, buiten de mensen staat (objectivering), wat geen begin of einde kent.
  • Sociale constructie van de materiële of fysieke werkelijkheid: wij kennen de werkelijkheid enkel via onze eigen definities ervan, niet op een rechtstreekse manier. We kunnen ons wel vergissen en fouten maken. Het mag duidelijk zijn dat de sociale constructie de materiële beperkingen van het zijn niet opheft.

Elke vorm van sociale constructie is relevant, omdat het gevolgen heeft voor het menselijk handelen. Kennis is dus een groot stuk afhankelijk van onze sociale constructie.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen