Social Media https://www.bronso.nl Thu, 18 Apr 2024 21:20:41 +0000 nl-nl Wat is een podcast? | Betekenis en Definitie https://www.bronso.nl/blog/social-media/wat-is-een-podcast https://www.bronso.nl/blog/social-media/wat-is-een-podcast

Wat is een podcast

Podcasts waren in het begin vooral geluidsbestanden van uitzendingen van radioprogramma’s, lezingen of muziek. Ondertussen worden ook videobestanden als podcast aangeboden. Deze worden vodcasts genoemd. Zowel de audio als de videobestanden worden online aangeboden door webfeeds of door bestanden waar je je kunt op abonneren via de Apple Store en de Google Play Store.

Hoe kun je podcasts afspelen?

Podcasts werden in het begin afgespeeld met draagbare mp3-spelers. De iPod is hier een voorbeeld van. Het is echter ook mogelijk podcasts via een tablet of je telefoon te beluisteren. Hiervoor werden ondertussen handige apps ontwikkeld. Het woord podcast werd afgeleid van de iPod en het woord broadcast dat uitzending betekent. Het grote voordeel van deze manier van uitzenden is dat de luisteraar zelf kan beslissen wanneer hij of zij een programma of bestand beluistert.

Welke soorten van podcasts worden aangeboden?

Podcasts zijn vooral een middel om audio te verspreiden. Soms komt hier ook videocontent bij. De soort van content die op deze manier wordt aangeboden, vertoont grote verschillen. Dikwijls gaat het over originele content zoals audio die opgenomen werd door auteurs zoals stand-up comedians, schrijvers of muzikanten. Vaak wordt een reeds uitgezonden radio- of tv-programma aangeboden als podcast. Podcasts zijn vooral een vorm van techniek. Wat door middel van deze techniek wordt gepubliceerd en verspreid, is zeer divers.

Verschillende afleveringen

Het is mogelijk om je te abonneren op podcasts. Ook nu nog kan je dit vaak door middel van een RSS-feed. De bestandsvorm waarin een podcast verschijnt, is daarom meestal dezelfde. Zo kunnen abonnees hun geliefde programma of muziek op dezelfde manier beluisteren. Taalcursussen vormen hierbij een grote uitzondering.

Wanneer werd de podcast voor het eerst gebruikt?

De techniek achter de podcast werd voor het eerst gebruikt in 1997. Toen werd het mogelijk om in RSS-feeds ook te verwijzen naar mediabestanden. Dave Winer maakte de eerste podcast en wordt daarom ook als de uitvinder ervan beschouwd. Het duurde een tijd eer de nieuwe techniek ook toegankelijk werd voor een groot publiek. Om dit voor elkaar te krijgen, was het nodig dat potentiële gebruikers over een breedbandverbinding, een mp3 speler, een smartphone of een tablet beschikten.

Wat kost een podcast?

De meeste afleveringen van podcasts worden gratis aangeboden. Hierdoor wordt de drempel verlaagd om zulke uitzending of bestand te beluisteren. Deze geluidsbestanden zijn uitermate geschikt om kennis te maken met buitenlandse nieuwsuitzendingen, nieuwe muziek of cursussen die aangeboden worden als geluidsbestand. Je hebt dus een uitermate gemakkelijke manier om naar nieuwe content te luisteren. Je hebt er zelfs je Apple ID niet voor nodig. Het is mogelijk om podcasts gratis aan te bieden omdat de makers vaak kunnen steunen op donaties, sponsoring of reclame.

Met welke apparaten kun je een podcast beluisteren?

Podcasts kunnen worden beluisterd met verschillende apparaten. De iPod is er maar één van. Verder kun je podcasts ook beluisteren met een iPhone of een iPad. Tegenwoordig doe je dit met de podcasts-app. Apple is echter niet de enige aanbieder van podcasts en apps om deze te beluisteren. Alle andere aanbieders werken op een gelijkaardige manier. Zodoende is het niet meer nodig om gebruik te maken van een RSS-feed. Je abonneren is hierdoor heel eenvoudig. Je hoeft binnen de app alleen op abonneren te klikken. Afspelen van het bestand doe je op dezelfde manier.

Podcasts afspelen via een Mac computer of een pc?

Vanaf een Mac computer of een pc is het ook mogelijk om de iTunes Store of andere aanbieder van podcasts te bereiken. Eens je daar aangekomen bent, kun je je op dezelfde manier als met de app abonneren. Ook het beluisteren van de bestanden gebeurt op dezelfde manier als met de app.

Zelf een podcast maken

Apple biedt op zijn iTunes site een handleiding aan om zelf podcasts te maken. Zo kun je zelf aan de slag gaan om je eigen content te produceren! Bij het publiceren van je eigen creatie, heb je wel een Apple ID nodig.

Worden alle podcasts enkel in de iTunes store aangeboden?

Het antwoord op deze vraag luidt: nee. Podcasts worden ook op sites van derden aangeboden. Wie zich daar op wil abonneren, kan de url die naar de het geluidsbestand leidt, kopiëren en plakken in de eigen iTunes account. Verder bestaan er ondertussen vele alternatieven voor de iTunes store.

Abonnementen stopzetten

Dit kun je eenvoudig doen door naar binnen iTunes of een andere aanbieder naar ‘my podcasts’ te gaan. Daar ga je op zoek naar de podcast die je niet meer wilt ontvangen. Vervolgens ga je naar instellingen. Daar kun je je abonnement stopzetten.

Alternatieven voor iTunes

Toen we dit artikel schreven, kregen we de indruk krijgen iTunes de enige aanbieder is van podcasts. Er zijn echter alternatieven die eveneens kwaliteitsvolle content in de vorm van een geluidsbestand publiceren. Voorbeelden van andere aanbieders zijn: Stitcher voor iOS en Android, Spotify, Podcast Republic voor Android, BeyondPod voor Android, Overcast voor iOS, TuneIn voor Android en iOS, Grover voor Windows, en Soundcloud voor Android en iOS. Ook deze diensten bieden je de mogelijkheid om je op podcasts te abonneren.

]]>
info@bronso.nl (Sofian Bouazzaoui) Social Media Sat, 17 Mar 2018 19:23:38 +0000
Wat is een vlog? | Betekenis en Definitie https://www.bronso.nl/blog/social-media/wat-is-een-vlog https://www.bronso.nl/blog/social-media/wat-is-een-vlog

Wat is een vlog

Het woord vlog verschilt maar één letter van het woord blog. De v staat voor video. Een vlog is met andere woorden dus een videoblog. In feite is vloggen het woord video en bloggen gecombineerd.

Waarom een vlog gebruiken?

Vloggen of een videoblog maken, doe je wanneer je verbaal beter bent dan schriftelijk. Wie een vlotte babbel heeft, zal het gemakkelijker vinden om te vloggen dan om te bloggen. Tegelijk kun je in kortere tijd een langer verhaal vertellen. Een blog schrijven van 600-700 woorden duurt minstens een uur.

Een vlog met hetzelfde aantal woorden opnemen, kost je heel wat minder tijd. Bijkomend zien je kijkers meteen met wie ze te maken hebben. Dit maakt je verhaal heel wat duidelijker. Een videoblog geeft je extra mogelijkheden. Zo kun je dingen in het echt laten zien en bij een blog blijft het vaak bij woorden en een foto als illustratie.

Zakelijk vloggen

Vlogs worden ook ingezet door bedrijven. Zo vind je op YouTube voorbeelden van verwarmingsinstallateurs die uitleggen hoe een verwarmingsketel werkt en krijg je van Eli The Computerguy alles te horen wat je maar wil weten over pc-gerelateerde onderwerpen. Op die manier leren je kijkers heel wat bij over onderwerpen die hun interesseren.

Zakelijke vlogs hebben wel een grote valkuil. Je moet altijd bewaken dat je vlog geen commercial wordt. Als dat het geval is, dan klikken de kijkers vlug weg. Dit is trouwens ook het geval bij reclameblokken op TV. Die stijl moet je dus zeker vermijden!

Wat heb je nodig om een vlog te maken?

Wie aan video denkt, denkt al vlug dat het nodig is om dure apparatuur in huis te halen. Tegenwoordig is dit niet altijd meer nodig. Met een moderne smartphone en een tripod waar je de telefoon kunt inzetten, kom je er ook. Een webcam gebruiken kan natuurlijk ook. Natuurlijk kun je ook een fototoestel met videofunctie gebruiken.

Een tripod of andere standaard is wel handig om te gebruiken, omdat je zo het apparaat dat je gebruikt goed horizontaal kunt houden. Na de opname, rest je alleen nog het filmpje te uploaden naar YouTube of een andere vorm van sociale media.

Beroemde Nederlandstalige vloggers

Vloggers vind je niet alleen in het Engelstalige taalgebied. In Nederland en België zijn Enzoknol, Kwebbelkop, Jelly, Unagize, Acid, Kevser, Achterklap en Zaka populair. Deze vloggers zijn vooral populair bij jongeren.

De meeste van deze YouTube idolen maken loaden dagelijks een video op! Voor sommige van deze jongeren is hun vlog een vorm van dagboek. Anderen halen dan weer graag grappen uit die ze pranks noemen. Andere vloggers zijn gamers die hun spelresultaten online delen al dan niet vergezeld van een commentary.

Deze vorm van commentaar kan gerelateerd zijn aan het game dat gespeeld wordt. In bepaalde gevallen kan het ook gaan over iemands opinie over maatschappelijke problemen en soms zelfs over politiek.

Wie was eigenlijk de eerste vlogger?

De eerste vlogger was een Nederlander. Luuk Bouwman vlogde in 2002 al op tropisms.org. Toen was er van YouTube nog geen sprake! Hij werd door de gezaghebbende krant de Guardian een trendsetter genoemd. tropisms.org staat jammer genoeg niet meer helemaal online, maar wordt vandaag nog wel vermeld op de persoonlijke website van Luuk Bouwman: luukbouwman.com!

Welke elementen bevat een vlog?

Een vlog is in wezen een filmpje. Toch zijn er nog andere elementen nodig om de vindbaarheid te vergroten. Zo vind je meestal ook een inleidende tekst, afbeeldingen en metadata om de vindbaarheid in zoekmachines te vergroten.

Vloggen met een eigen domeinnaam of op een platform?

De eerste vlogger deed dit op een eigen website met een geregistreerde domeinnaam. Dat was in 2002 een logische keuze, want YouTube, Vimeo en Dailymotion bestonden nog niet. Waar je ook voor kiest, in beide gevallen is het van het allergrootste belang dat je vindbaar blijft. Ook voor vloggen geldt dat je vlogs en/of je domeinnaam door de crawlers van Google moeten worden opgepikt. SEO is bijgevolg dus ook een belangrijk gegeven voor vloggers.

Wie voor een eigen site kiest om te gaan vloggen, moet over de nodige kennis beschikken om zelf een website te kunnen maken. Tegenwoordig kan een eigen website ontwikkelen ook steeds makkelijker door middel van platformen zoals WordPress.com en Weebly. Je hoeft niet langer een kei te zijn in html5 en CSS om tot mooie resultaten te komen.

Platformen zoals YouTube, Vimeo en Dailymotion zijn bij de meeste mensen bekend als sites waar je zowel video’s kunt bekijken als uploaden. Die populariteit kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel. Er zijn zoveel gebruikers dat het steeds moeilijker wordt om op te vallen!

Belangrijk: niet elke YouTuber is ook een vlogger

We noemden in dit artikel enkele platformen die je als vlogger kunt gebruiken. Daarbij is het belangrijk om weten dat niet elke YouTuber of gebruiker van gelijkaardige platformen ook een vlogger is. Een vlog is een blog in beeldvorm. Niet ieder filmpje op YouTube valt daarom onder de noemer vloggen.

]]>
info@bronso.nl (Sofian Bouazzaoui) Social Media Sat, 17 Mar 2018 19:22:57 +0000