Van karakteristiek naar indruk
- Gepubliceerd in Psychologie
- Lees 1021 keer
Wanneer we gedrag hebben gerelateerd aan een situatie kunnen we nog niet veel over iemand zeggen we zijn immers niet 1 dimensionaal.
Belief in a just world: De overtuiging dat mensen krijgen wat ze verdienen in het leven, waardoor soms wordt gedacht dat slachtoffers krijgen wat ze verdienen. Ook egeschreven aan attributie fout
Impression formation Het proces van integratie van informatie over personen om een juiste indruk te krijgen. (Wanneer vinden we iets goed en wanneer niet) Er zijn hierbij twee modellen te onderscheiden:
- summation model; als je onder de indruk bent gebruik je dit model alle positieve ervaringen worden nog positiever.
- averaging model: als je minder onder de indruk bent gebruik je dit model. Hoe hoger de gemiddelde waarde van verschillende aspecten hoe beter.
Het krijgen van een indruk lijkt ingewikkelder dan de modellen van impression formation doen lijken. Een theorie die hier verder op ingaat is de Information integration theory. Impressies zijn volgens deze theorie gebaseerd op;
- Ø persoonlijke situatie van de ontvanger
- ontvangers karakteristieken (gebruiken onszelf als standaard, ons humeur heeft daardoor invloed)
- priming (dingen die we onlangs hebben gezien en of hebben gebruikt komen makkelijker naar boven en beïnvloeden daardoor de interpretatie van nieuwe informatie)
- Ø het gemiddelde gewicht die aan bepaalde karakteristieken wordt gehangen. (door target en context)
Target:
- Target karakteristieken (bepaalde factoren kunnen we beter waarnemen dan anderen dit heeft invloed op onze indruk, daardoor kan er een verschil ontstaan in wat we waarnemen en wat is.)
- Trait negative bias (Negatieve informatie wordt meer gewicht aan gehanden dan aan positieve informatie)
Context:
- Implicit personality theories (een netwerk van aannames die we hebben over relaties, kenmerken en gedragingen) Central traits kenmerken die een sterke invloed hebben op overall indrukken.)
- Primacy effect (Dingen die eerst aan bod komen maken meer indruk dan dan later)
- Need for closure (De wil om de eerste indruk de laatste te laten zijn)