Substantiedualisme
- Gepubliceerd in Psychologie
- Lees 836 keer
De geest is opgebouwd uit een niet-fysische substantie. Deze substantie gehoorzaamt niet aan de wetten van de ons bekende natuurkunde, scheikunde of biologie.
Argumenten voor
- Religieuze argumenten
Veel religies gaan uit van het substantiedualisme en de onsterfelijkheid van de geest.
- Vrije-wilargument
Determinisme: Alle fysische gebeurtenissen volgen volgens de wetten van de natuurwetenschappen uit voorafgaande fysische gebeurtenissen. Determinisme lijkt onverenigbaar met het bestaan van een vrije wil. Als we dat willen volhouden dat we een vrije wil hebben, dan is het substantiedualisme aantrekkelijker dan het materialisme.
- Kennisargumenten
- Introspectieargument
Eigenschappen van het lichaam zijn publiekelijk waarneembaar. Mentale toestanden en processen lijken niet publiekelijk waarneembaar, maar alleen kenbaar via introspectie.
- Antireductionistisch argument
Het is niet goed voorstelbaar hoe sommige mentale toestanden, m.n. waarnemin- gen en gevoelens, ooit reduceerbaar zouden kunnen zijn tot fysieke toestanden.
Argumenten tegen
- Religieuze argumenten gaan allen uit van onbewezen geloofsartikelen en hebben daarom geen solide basis.
- Vrije-wilargumenten verklaren niet hoe vrije wil wel kan werken in een niet-fysisch medium. Er zijn daarnaast materialistische theorieën die het determinisme proberen te verenigen met vrije wil:
- verwijzing naar causale onbepaaldheid in de kwantummechanica
- verwijzingen naar causatie door de hersenen: wij kunnen in onze hersenen ook nieuwe causale ketens beginnen
- Introspectieargumenten laten alleen zien dat mensen op twee manieren kennen: via hun zintuigen en via introspectie, maar het toont niet aan dat het object van kennis in beide gevallen verschillend is.
- Antireductionistische argumenten zeggen slechts dat reducties van mentale toestanden niet goed voorstelbaar zijn, maar dat betekent niet dat ze niet mogelijk zijn.
- Fysische onverklaarbaarheid: Geestessubstanties lijken zeer moeilijk in te passen in het natuurwetenschappelijke wereldbeeld zoals dat nu is opgebouwd.
- Evolutionaire onverklaarbaarheid: Het is moeilijk te verklaren hoe tijdens het evolutieproces ineens een niet-fysische substantie kan ontstaan. Ook is het onduidelijk of en hoe dergelijke substanties aanwezig zouden zijn bij dieren.