Menu

Wat is Black Friday? Grote Deals, dag na Thanksgiving!

Wat is Black Friday

Black Friday raakt nu ook bij ons ingeburgerd. In de Verenigde Staten staat deze datum garant voor de absolute koopjesgekte van het jaar. Hier begint het fenomeen te groeien en ook online vinden we vele Black Friday sales terug.

Waar komt het Black Friday fenomeen vandaan?

Black Friday is simpelweg de dag na Thanksgiving. Thanksgiving is bij uitstek een Amerikaanse en Canadese feestdag die traditioneel op een donderdag valt. Tijdens de feestdag wordt god bedankt voor de goede oogst. Omdat lang niet iedereen een boerenleven leidt, is het traditie geworden om ook een bedankje uit te spreken voor alle voorspoed in je leven.

In de VS wordt Thanksgiving op de vierde donderdag van november gevierd. De dag erop is dus een vrijdag. Zodoende wordt de grote koopjesdag Black Friday genoemd. In Canada valt de oogst echter al wat eerder. Daar wordt Thanksgiving op de tweede maandag van oktober gevierd. Toch wordt in beide landen Black Friday op dezelfde dag gevierd.

Black Friday in de rest van de wereld

Thanksgiving wordt in België niet gevierd. We houden echter wel van solden en koopjes. Dat is ook de reden waarom we stilaan maar zeker de grote koopjesdag overnemen!

Waarom wordt er gesproken van Black Friday?

Nu we weten op welke dag Black Friday is en dat de dag na Thanksgiving valt, weten we nog niet waarom deze vrijdag een zwarte vrijdag is. Je zou toch moeten blij zijn met al die koopjes en soldenacties? De naam Black Friday is alvast volgens één stadslegende in Philadelphia ontstaan omdat deze stad op de dag na Thanksgiving te kampen krijgt met ellenlange files.

Op die dag is er geen doorkomen aan en ziet de stad gewoon zwart van de auto’s. Anderen zijn van mening dat de files in Philadelphia er niets mee te maken hebben. Zwart is immers de kleur die je in het kasboek van je boekhouding gebruikt om je inkomsten aan te duiden.

Uitgaven worden dan weer in het rood opgetekend. Sowieso hebben bedrijven na Thanksgiving veel inkomsten, want dan denken de Amerikaanse en Canadese consumenten al aan hun kerstaankopen! Dat is reden genoeg om te vieren! Trouwens, in 24 van de 50 staten van de VS is Black Friday ook echt erkend als een volwaardige officiële feestdag. Ook de periode voor Thanksgiving is traditioneel een feestelijke tijd.

Vele bedrijven sponsoren dan parades en optochten door de straten van Amerikaanse steden. Deze sponsoring is een vorm van reclame. Zo is het ook geen wonder dat Black Friday de koopjesdag bij uitstek is in de VS en in Canada. Al die reclame, dat zet gewoon aan tot kopen!

Black Friday is een onvoorstelbaar gekke soldendag!

Wie het hier al te druk vindt tijdens de solden, omdat je dan in de winkelstraten letterlijk over de koppen kunt lopen, die heeft nog niets gezien. Op Black Friday breekt echt een algemene gekte uit onder de talloze kooplustigen. Sommige mensen bivakkeren dagenlang op voorhand voor de winkel of het warenhuis van hun keuze.

Anderen parkeren zo dicht mogelijk in de buurt. Wie pas de dag zelf aan komt lopen, die is er aan voor de moeite! De kortingen kunnen op deze dag trouwens oplopen tot 80%! Sommigen vechten over het kledingstuk of het product dat ze aan sterk verlaagde prijs naar huis willen nemen! Voor het personeel in de winkels is het gewoon een hel om alles nog in goede banen te leiden. Tegelijk belanden er ook elk jaar kooplustigen op de spoedafdeling van het ziekenhuis!

Black Friday in België

Een echte feestdag is Black Friday nog niet. In november zijn er in ons land normaal geen solden. De meeste mensen weten wel dat Black Friday bestaat.

In vele online webshops kun je dan echte koopjes doen. Meestal gaat het over buitenlandse webshops zoals Zalando, Bol.com, Mediamarkt en Coolblue.

Ook Belgische bedrijven zoals Collishop en Proximus deden in 2017 aan Black Friday mee!

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen