Interacties met artefacten
Soms zijn dingen niet enkel hulpmiddelen om interacties met anderen aan te knopen, maar fungeren ze als heuse “interactiepartners”.
Kleine kinderen gaan sociaal om met hun teddybeer. In de sociale ontwikkeling leert men dingen als een aparte wereld af te scheiden van de mensenwereld.
Uit de antropologie weten we dat in veel premoderne culturen de wereld als een eenheid beleefd wordt. Dingen worden beschouwd als levend op hun manier. Bruhl omschreef de versmelting van de mensen- en dingenwereld als een typisch kenmerk van “la mentalité primitive”, die hij als prelogisch en mystiek omschreef.
Sommige onderzoekers stellen dat het onderscheid in een high-wereld opnieuw vervaagt. Latour zegt dat we beginnen in te zien dat mensen en dingen nooit gescheiden zijn geweest en dat we dat nooit zullen zijn. We zijn dus in feite nooit modern geweest (cyborg = half pc-halp mens).
Don Ihde maakt op een fenomenologische manier een helder onderscheid in de soorten relaties die mensen met dingen kunnen aanknopen.