Menu

Wat is magnetische resonantie spectroscopie ? Wat vertelt mijn arts over mijn tumor dat de MRI niet?

Magnetische resonantie spectroscopie ( MRS ) is een techniek die vergelijkbaar is met conventionele MRI chemische verbindingen meet in de hersenen . Hoewel conventionele MRI verschillen in hersenactiviteit water detecteert , MRS technieken onderdrukken hersenen water zodat andere verbindingen zoals choline , creatine , en N - acetyl aspartaat ( NAA ) kan worden gedetecteerd . Opsporen van deze verbindingen vormt een chemische golfvorm of spectra in een tumor die kan worden vergeleken met de spectra van een ruimte van normale hersenen bij dezelfde patiënt . De hoeveelheid van elk van deze verbindingen aanwezig zijn in een gebied van de hersenen dat abnormale weergegeven conventionele MRI kan niet alleen de aanwezigheid van een tumor , maar ook de graad van de tumor en of necrose aanwezig is voorstelt . Bijvoorbeeld omdat NAA geassocieerd met levende , normale neuronen , een verlaging van de NAA piek geeft een afwezigheid van neuronen . Anderzijds , de choline piek op een MRS in hersentumoren doorgaans hoger dan in normale hersenen omdat choline is geassocieerd met celmembraan metabolisme en dichte , snel prolifererende tumoren . Creatine , de derde verbinding kan hetzij lager of hoger dan de choline piek in een hersentumor . Gebieden van necrose kan een vierde piek op een MRS die overeenkomt met lactaat onthullen .

De golfvorm of spectra van de normale hersenen en de tumor vergeleken met de verhouding van NAA , creatine en choline in het weefsel aanwezig te onthullen . Deze verhoudingen zijn duidelijk verschillend voor de twee gebieden , en radiologen die MRS interpreteren gebruiken deze informatie om te detecteren of de abnormale gebieden hebben meer kans op tumor of necrose (dood of stervende cellen ) zijn. De veranderingen in de spectra kunnen worden na behandeling te bepalen of een levensvatbare tumor blijft .

MRS heeft een aantal voordelen ten opzichte van PET genoemd omdat het beschikbare MRI-technologie en niet het gebruik van contrast of radio-isotopen vereisen . Het kan een aantal keren worden herhaald zonder risico voor de patiënt , maar MRS heeft enkele beperkingen . MRS moeilijk te interpreteren in gebieden van de hersenen naast de schedel zijn . De resolutie van een MRS scan relatief slecht , waardoor het niet geschikt voor de detectie van kleine afwijkingen . Net als andere beeldvormende modaliteiten , kan MRS niet betrouwbaar onderscheid te maken tussen verschillende typen tumoren en kwaliteiten , hoewel de toekomstige ontwikkelingen in MRS de juistheid ervan kan toenemen .

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen