Menu

Wat is een metacholine uitdaging ( bronchoprovocation )-test ?

Een methacholine provocatietest is een diagnostische test gebruikt bij de evaluatie van vermoedelijke astma wanneer omkeerbaarheid niet is aangetoond bij de eerste spirometrie . De methacholine uitdaging wordt ook gebruikt voor onderzoeksdoeleinden om hyperreactiviteit studeren . Het is een type van een klasse van gespecialiseerde tests genoemd bronchoprovocation testen . Inspanningstesten koude lucht zijn een ander voorbeeld van een bronchoprovocation test.

Een bronchoprovocation proef zou bij de evaluatie van vermoedelijke astma worden besteld . Het wordt niet beschouwd als een routine test. Denk aan een scenario waarbij een patiënt beschrijft subtiele symptomen die wijzen op astma . Spirometrie ( voor en na bronchodilator ) en andere longfunctietesten zijn volkomen normaal . Anamnese, lichamelijk onderzoek , bloedonderzoek en röntgenfoto's niet tot een andere diagnose of medische verklaring voor de gerapporteerde symptoms.The bronchoprovocation proef onthullen wordt dan aangegeven om verder te evalueren voor de mogelijkheid van astma . Het is een uiterst krachtige test voor het elimineren of " het uitsluiten van " astma. Met andere woorden , als de test negatief is , dan astma niet aanwezig . Indien de proef positief en als de symptomen overeenkomen , dan is de patiënt waarschijnlijk astma . Mensen met astma tonen een verhoogde gevoeligheid voor de inhalatie van methacholine en dus een " positieve " test resultaat. De omgekeerde stelling is niet waar : Hoewel iedereen met astma heeft een positief resultaat op metacholine testen , zal niet iedereen blijk van een positief resultaat op metacholine testen astma.

De werkelijke methacholine uitdaging test wordt meestal uitgevoerd in een ziekenhuis longfunctie lab. De test vereist het verkrijgen van een basislijn spirometrie meting en vervolgens herhalen spirometrie na inhalatie van steeds hogere concentraties methacholine . De basislijn spirometriewaarden moet normaal zijn , dat is de reden waarom de provocatietest wordt aangegeven . Als de spirometrie metingen blijven dicht tot de uitgangswaarden na inhalatie van toenemende doses van methacholine , wordt de test gezegd dat " negatief" en astma effectief uitgesloten . Indien daarentegen de spirometriewaarden aanzienlijk dalen na methacholine inhalatie , of piepende ademhaling of andere symptomen optreden , wordt de test gerapporteerd als " positief . " Het testen onmiddellijk stopt op dit punt en geïnhaleerde kortwerkende bronchodilator wordt onmiddellijk toegediend om de symptomen te verlichten en de abnormale longfunctie keren .

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen