Menu

Wat is bronchoscopie?

Bronchoscopie is een long procedure die het mogelijk maakt de arts om rechtstreeks in de bronchiën en monsters of biopten van eventuele afwijkingen gevonden in de bronchiale boom te verkrijgen. Bronchoscopie wordt gezegd diagnose te zijn wanneer het wordt uitgevoerd om artsen te helpen bij het onderzoeken van een long afwijking. Een bronchoscopie is therapeutisch wanneer uitgevoerd om overtollig long afscheidingen te verwijderen of om aanzuiging (inhalatie) vreemde lichamen op te halen. Er zijn twee soorten bronchoscopes (de instrumenten bronchoscopie uitgevoerd): flexibel bronchoscopes en rigide bronchoscopes.

Flexibele bronchoscopie wordt ook wel flexibele fiberoptische bronchoscopie, of FOB. Longartsen voeren FOB, net als thoracale (borst) chirurgen. FOB wordt meestal uitgevoerd met de patiënt verdoofd maar ademen op zijn of haar eigen. De bronchoscopist passeert de bronchoscoop instrument (of omvang, in het kort) door de neus of de mond, via de stembanden en in de luchtpijp. Van daaruit kunnen de bronchoscopist invoeren en visueel te inspecteren de belangrijkste bronchiën en al smaller divisies. De omvang komt de long passages op dezelfde manier lucht. De scope heeft een licht aan de punt, evenals een kanaal, waardoor de bronchoscopist lokale verdovende medicatie kan injecteren, passeren biopsie pincet, en zuigen elke afscheidingen. FOB wordt vaak diagnostisch gebruikt bij het onderzoek van de massa's of afwijkingen gezien op de borst van X-ray studies.

Een starre bronchoscopie wordt altijd uitgevoerd in de operatiekamer een thoracale (borst) chirurg met de patiënt bewusteloos onder narcose. De starre bronchoscoop is groter en minder wendbaar dan de flexibele scope. Het wordt beschouwd als superieur aan de flexibele scoop in twee specifieke instellingen: bij de behandeling van een bloeding in de longen, en bij het ophalen van grotere aanzuiging (inhalatie) vreemde lichamen. Het staat ook voor de plaatsing van bronchiale stents in gespecialiseerde omstandigheden. Meest rigide bronchoscopies zijn geïndiceerd voor therapeutische doeleinden.

Bronchoscopie wordt niet routinematig uitgevoerd bij de zorg voor iemand met astma. Zeldzame situaties met zeer ernstige astma, wanneer gemarkeerd ophoping van slijm uitgebreid blokkeert de luchtwegen, kan bronchoscopie nodig hebben om de dikke verwijderen, belemmerende slijm pluggen. Een nieuwe benadering voor de behandeling van mensen met de meest ernstige vormen van astma, bronchiale thermoplasty, ondergaat momenteel een multinationale klinische proef (zoals beoordeeld in vraag 72) en is een procedure die wordt uitgevoerd door middel van een flexibele fiberoptische bronchoscoop direct gericht op de gladde spieren van de luchtwegen.

Het hebben van goed gecontroleerde astma is geen contra-indicatie voor het ondergaan van bronchoscopie als het nodig is voor de beoordeling van een ander (niet-astma) longaandoening. Het is belangrijk dat astma van een patiënt rust en inactief als de bronchoscopie uitgevoerd. In het bijzonder, als een persoon gepland om bronchoscopie ondergaan is piepende ademhaling, de procedure moet worden geannuleerd en de piepende ademhaling onder controle gebracht alvorens de test.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen