Menu

Wat bedoelen we met het concept ‘representatie’? Beschrijf beknopt de visie van Stuart Hall op de relatie tussen cultuur, betekenis, taal en representatie.

Representatie is het proces dat dingen, concepten en tekens aan elkaar linkt. Is een bemiddelende activiteit. Representaties moeten we als constructies zien vb "ceci n'est pas une pipe".

Volgens Hall die een constructionistische visie hanteert staat tegenover de weerspiegelingscultuur. Volgens Hall is cultuur het uitwisselen van betekenissen dit doen we via 'taal'. Daarbij werkt taal als een representatiesysteem. In taal gebruiken we namelijk tekens die onze concepten, ideeën en gevoelens weergeven of representeren naar andere mensen toe. Representatie is bijgevolg een centrale culturele praktijk waardoor betekenis via taal wordt geproduceerd.

Volgens Stuart Hall heeft cultuur vooral te maken met gedeelde betekenissen. Mensen zijn voortdurend bezig met het creëren, uitwisselen en interpreteren van betekenis. ‘Taal’ (woorden, beelden, klanken, gebaren,...) is het middel bij uitstek om dit te verwezenlijken want taal werkt als een representatiesysteem. In taal gebruiken we namelijk tekens die onze concepten, ideeën en gevoelens weergeven of representeren naar andere mensen toe. Representatie is bijgevolg een centrale culturele praktijk waardoor betekenis via taal wordt geproduceerd. De kern van het betekenisproces in cultuur wordt, volgens Hall, eigenlijk gevormd door niet één, maar twee met elkaar verbonden representatiesystemen. Enerzijds is er het systeem dat ons in staat stelt om betekenis te verlenen aan de wereld door het verbinden van ‘dingen’ met mentale concepten. Anderzijds verbinden mensen in een bepaalde cultuur die conceptuele map met een geheel van tekens, die georganiseerd zijn in ‘taal’ die die concepten representeert of weergeeft. Representatie is het proces dat ‘dingen’, concepten en tekens aan elkaar linkt. Hall verwoordt het belang van de band tussen representatie en het creëren van betekenis nog als volgt:“...we give things meaning by how we represent them…”

Die bemiddelende activiteit herinnert ons eraan dat we representaties als constructies moeten zien: ze niet verwarren met datgene waar ze in werkelijkheid voor staan. Vb: Ceci n’est pas une pipe van Magritte: zelfs een zgn. ‘realistisch’ schilderij van een element uit de werkelijkheid blijft uiteindelijk een tweedimensionele representatie van iets driedimensioneels. De betekenis van iets ligt niet zomaar vooraf vast in de dingen. Dingen betekenen niet op zichzelf. Betekenis wordt geconstrueerd door mensen die gebruik maken van representatiesystemen. Representaties weerspiegelen niet alleen maar de werkelijkheid, maar construeren ook zelf actief onze wereld door de betekenissen die ze produceren = constructivistische benadering. Deze gaat in tegen de weerspiegelingstheorie (taal reflecteert alleen maar betekenis die al bestaat) en de intentionele benadering (taal drukt enkel uit wat de maker wil uitdrukken).

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen