Verbeelding van de macht Nederlanden
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 402 keer
De Nederlanden worden een belangrijk cultureel centrum, met een grote uitvoer van allerlei producten van de kunstambachten. De redenen hiervoor zijn tweevoudig: enerzijds was er een vorstenhuis dat het ontbreken van de koningstitel wou compenseren met een schitterend hofleven en dat zijn prestige wou onderstrepen met de uitbeelding van hun macht, anderzijds was er in de Nederlanden veel talent aanwezig dat tot dan toe vooral voor de rijke burgerij en de adel had gewerkt.
Het hof had een aantal kunstenaars vast in dienst, wat niet betekende dat ze niet voor andere opdrachtgevers konden werken. Voorbeelden hiervan zijn Jan van Eyck en de bouwmeester Jan van Ruisbroek. Daarnaast bestelden ze vaak zaken bij bepaalde ateliers in diverse steden, zoals wandtapijten. (meer gedetailleerde uitleg over de series: zie handboek blz 87). Wandtapijten waren de belangrijkste uiting van de macht, door hun kostprijs en indrukwekkende afmetingen. Vaak werden ze ook gehangen waar ze het meest indruk zouden maken op de bezoekers van het hof.
Een andere plaats waar veel kunst verzameld werd, was in de kerken, omdat daar in principe alle gelovigen langskwamen.
Daarnaast waren ook boeken belangrijk als kunstvorm. De hertogen bestelden niet alleen vertalingen van zorgvuldig uitgekozen werken, ze lieten ook het hofleven optekenen door kroniekschrijvers. Ook de belangrijkste hofleden wilden dergelijke schatten, op groot formaat en prachtig versierd, bezitten. Een van de belangrijkste boekverzamelaars was Lodewijk van Gruuthuse.
Symbolische interactie met het volk was er vooral tijdens de grote massaspektakels, zoals de Blijde Intredes, huwelijken en begrafenissen. Vaak werden ook feesten ingericht na het eindigen van opstanden of oorlogen. (Zie boek blz 89 voor de beschrijving van zo’n feest)
Het mecenaat van de hertogen had veel meer invloed dan alleen de rechtstreekse opdrachten. Vele edellieden en rijke burgers wilden hun voorbeeld navolgen en probeerden daarom hun stijl en elegantie te imiteren. Dit zorgt voor een veel wijdere verspreiding van het Bourgondische cultuurleven dan alleen aan de hertogelijke hoven.