Logo
Print deze pagina

Hoofdstuk 9 Science of Behavior

Dit hoofdstuk gaat over Pavlov, Watson en Skinner

Pavlov werd onrustig na zijn onderzoek over de spijsvertering en ging op zoek naar iets anders interessants. Door Ivan M. Sechenow (had een boek geschreven) begon met het onderzoeken van geconditioneerde reflexen en ongeconditioneerde reflexen.

John Broadus Watson vond Pavlovs werk heel interessant en hij was de eerste die zei dat een psycholoog niet het bewustzijn bestudeert maar gedrag. Hij was dus de beginner van ‘Behaviorisme’

Pavlovs Early life and Career

  • Ivan Pavlov is geboren op 27 september 1849 in Rusland. Hij was de zoon van een priester, maar zijn beide ouders werkten als boeren op het land. Door een langdurige ziekte werd hij naar zijn opa gestuurd die in het klooster zat. Daar leerde Pavlov lezen en alles systematisch op te schrijven. Hierna vertrok hij naar school en hij kreeg een beurs voor de universiteit van St. Petersburg. Daar was hij vaak student assistent en hij studeerde fysiologie. Hij studeerde af en in 1890 werd hij professor aan de St. Petersburg Militaire-Medice Acedemie, en daar kon hij eindelijk zijn eigen lab maken om de spijsvertering te onderzoeken.
  • Pavlov was een ramp in zijn persoonlijke leven, hij was chaotisch, vergeetachtig, naïef etc... Maar in zijn laboratorium was hij pietje precies en heel systematisch. Hij heeft alle experimenten honderden keren overgedaan.


The fysiologie van de spijsvertering

  • Toen Pavlov professor was kon hij zich richten op het spijsverteringssysteem.
  • De spijsvertering was eerder nog niet echt nauwkeurig onderzocht aangezien het goed verborgen zit en moeilijk bereikbaar is.
  • Hij observeerde normale spijsverteringsgedragingen. Hij dupliceerde het experiment van William Beaumont. William opereerde een man die een gat in zijn maag had. De man bleef leven maar hij hield dus een gat in zijn maag. Hierdoor kon William het allemaal onderzoeken. Pavlov dupliceerde dit experiment met honden. Pavlov creëerde fistulas (openingen) in verschillende delen van de spijsvertering. De meeste honden overleefden en herstelden na de operatie prima omdat 1) pavlov een hele goede en nauwkeurige chirurg was 2) hij gebruikte ontsmettende middelen bij het opereren. Pavlov deed honderden van dit soort experimenten en won dan ook in 1904 de Nobel prijs voor de fysiologie.


Conducted Reflexes

  • Pavlov introduceerde zijn geconditioneerde reflexen tijdens zijn speech bij de nobel prijs. Hij bestuurde de rest van zijn leven de reflexen.
  • Hij had 150 assistenten die hem hielpen bij de experimenten. Pavlov manipuleerde systematisch de 4 basis componenten van de conditionele reflex, de ongeconditioneerde stimulus, de ongeconditioneerde response, de geconditioneerde stimulus en de geconditioneerde respons.
  • Een ongeconditioneerde stimulus en respons maken een ongeconditioneerde reflex. De aangeboren automatische reactie die je moet hebben voordat er conditionering of leren kan optreden.
  • Pavlov zei dat een geconditioneerde stimulus begint als neutraal, maar langzaamaan een response creëert nadat het is gematcht met een ongeconditioneerde stimulus verscheidene keren. Voor de honden hield dit in dat het zien van het de keeper op bepaalde tijden een geconditioneerde stimulus werd, gevold door de ongeconditioneerde response van speeksel. Al snel konden deze van oorsprong neutrale stimuli speeksel opwekken. Op blz. 291 onder aan staat een heel voorbeeld wat ik niet ga uitleggen.
  • De geconditioneerde stimulus wordt progressief sterker. Dus hoe vaker het gebeurt hoe sterker het wordt. De sterkste conditionering treedt op bij een korte interval. Als er helemaal geen interval is treed er ook geen conditioneren op.
  • Higher-order conditioning, dit is dat je eerst als geconditioneerde stimulus een bel hebt voor het voedsel van de hond, dan later doe je een bel en een lichtflits en als je dat lang genoeg doet dan is de licht flits ook geconditioneerd.

Generalisatie, differentiatie en experimentele neuroses.

  • Generalisatie is dat als je een geconditioneerde stimulus aanbiedt, die net iets anders is dat er dan nog wel een geconditioneerde reflex optreed. Bijv, als je met geluid een geconditioneerde stimulus maakt en je verandert de hoogte van de toon. Dan zal de hond nog wel reageren al is het iets minder sterk. Hoe meer verschil, hoe minder sterk de reactie
  • Differentiatie is als je een net iets andere stimulus geeft maar het nooit versterkt. Bijv. De hond kreeg eerst een cirkel te zien en daarna wat acid op de tong, daarna wordt het figuur een vierkant maar het wordt niet versterkt door het acid op de tong. Dan zal er langzaamaan geen response meer komen.
  • Experimentele Neuroses. (heel zielig dit...) Honden krijgen dus eerst een cirkel te zien waarop ze reageren. Daarna krijg je het vierkant, (waarop ze uiteindelijk dus niet reageren) dan gaan ze het langzaamaan weer in een cirkel veranderen. Als het verschil tussen cirkel en vierkant bijna niet meer te zien is dan treed er een neurose op bij de hond. Ze zijn nog maanden van slag. Dit omdat de hond geconfronteerd wordt met 2 sterke geconditioneerde responses. Uit dit soort experimenten kwam Pavlov met de

Theory of the brain.



Pavlov’s theory of the mind (294)

  • Pavlov zei dat geconditioneerde reflexen gebeuren wanneer neurale paden in de cortex deel worden van een nieuw circuit, die de stimuli en response combineren. De geconditioneerde stimulus moet verschillende specifieke locaties in de cortex selectedren, waarbij de locaties voor dezelfde stimuli dichter bij elkaar liggen. Hij zei verder dat er 2 soorten processen zijn om conditioneren in deze locaties te krijgen. Excitation wat schijnbaar leid tot de generalisatie van de geconditioneerde respons en inhibitie wat een al bestaande response onderdrukt.
  • Excitation proces selectedert de cortex wanneer de stimulus die gerepresenteerd wordt versterk wordt met de presentatie van een ongeconditioneerde stimulus. Als de stimulus niet versterkt wordt treed er inhibitie op. Verder moet er bij excitatie en inhibitie irradiatie optreed. Dat houdt in dat de activatie en een soort van ‘wavelike fashion’zich verspreid door de omgevende locaties.
  • Bij generalisatie, de presentatie van een gelijke alternatieve stimulus veroorzaakt een golf van excitation in het corticale centrum dichtbij de originele stimulus. Als de irridation zich verspreid, zal het snel de locatie bereiken van de oorspronkelijke stimulus, wat heeft verkregen (door conditioneren) een connectie met het speeksel.
  • Bij differentiatie, de corticale centrums die non-reinforces stimuli weergeven, beginnen golven uit te zenden van inhibitie. Stimuli die meteen in het omgevende gebied liggen, verliezen de mogelijkheid om te reageren om generaliserende geconditioneerde reflexen.
  • Neuroses, hiervan zegt Pavlov dat er een scheur komt in het gebied wat precies tussen de inhibitie en excitatie ligt. Die scheur veroorzaakt dus het neurose gedrag. De stimulus kan niet vermeden worden en veroorzaakt dus in beide gebieden veel activiteit.
  • Pavlov ontdekte hierna dat als honden heel erg expressief zijn dat ze dan sneller gaan happen enzo..Als het meer rustige honden zijn, worden ze sneller depressief.
  • Hierdoor ging hij therapieën ontwikkelen, die de hersencellen gingen selectedren of juist niet.


Pavlovs Invloed

  • Hierna werkte pavlov dus constant hieraan. Hij kreeg een ziekte en stierf kort hierop.
  • Hij was ondertussen wel beroemd in rusland met zelfs een eigen stad. Toen hij dood ging was pavlovs reputatie ook al naar Amerika overgewaaid, waar behaviorist zijn werk erg interessant vonden.


Watson

  • John Broadus Watson is geboren op 9 januari 1878 in South Carolina en Amerika
  • Zijn moeder was erg religieus en duwde hem in de richting van theologie. Als een tiener werd hij wel eens gearresteerd etc. Maar hij werd toch eens student aan de Greenville’s Furman University. Hij zakte in zijn laatste jaar en moest een jaar overdoen. In dit jaar ging zijn moeder dood en er was daar dus geen druk meer van. Hij haalde zijn ph.D. Hij ging naar Chicago om daar met john Dewey te gaan werken, leider van de ‘functionalist’ psychologie. Watson was het echter niet eens met die man, en vond het maar niks om zelf constant proefpersoon te moeten zijn. Hij ontdekte toen het gebied van dieren psychologie en daar voelde hij zich helemaal thuis, aangezien hij op een boerderij was opgegroeid. Onder de supervisie van Henry Donaldson (neuroloog) en James Angell, toonde watson aan dat steeds groter wordende complexiteit in het gedrag van ratten wordt veroorzaakt door de groei van myelin. Hierna kreeg hij al snel een emotionele burn out. Hij trouwde in het geheim en bleef in Chicago. Hij werd daar instructeur en 4 jaar later kon hij professor worden Dus ging Watson naar baltimore. The founding of behaviorism
  • Toen hij professor werd aan de universiteit werd al snel het hooft en de eindredacteur van Psychological Revieuw (belangrijk blad) gearresteerd. Watson kreeg dit baantje en stuurde meteen aan op het opdelen van psychologie en filosofie, en meer links tussen biologie en psychologie. In 1913 schreef hij een artikel “Psychology as the Behaviorist vieuws it’, waarmee hij het behaviorisme begon. Hij verklaarde op 3 verschillende manieren onafhankelijkheid van de traditionele psychologie. 1) hij zie dat behavioristisch psychologie compleet objectief moet zien en alle subjectieve data weg moet 2) hij zie dat het doel niet was om te beschrijven en verklaren maar om te voorspellen en controleren 3)hij negeerde de traditionele verschillen tussen mensen en dieren.


Watson’s behaviorist Writings

  • Het was leuk en wel dat Watson dit allemaal gezegd had maar hij moest het nu wel in de praktij brengen. Hij begon hiermee door het boek “behavior; an introductions to comparative psychology.” Het boek werd goed ontvangen al was het niet revolutionair ofzo. Hierna ging Watson met Karl Lashey werken die hem introduceerde tot de werken van Pavlov. En het gerelateerde werk van Bechterev. Watson ging kijken of mensen ook geconditioneerd konden worden. Uiteindelijk dacht Watson dat menselijke emoties misschien geconditioneerd konden worden.


Conditioned emotional reactions

  • In 1917 kwam WOI en ging Watson in het leger. Hij was daar om mensen te werven en selecteren.
  • Na de WOI Publiceerde hij in 1919 “psychology form the standpoint of a Behaviorist”. Dit boek ging over menselijk gedrag (i.t.t. zijn eerdere boek wat over dieren gedrag ging) met onderwerpen als denken, taal, ontwikkeling van kinderen en emoties. Een groot deel van het boek is besteed aan geconditioneerde reflexen. Watson begon zich af te vragen of emotionele reacties aangeboren waren of niet. Hiervoor observeerde hij baby’s. Hij vond dat baby’s 3 aangeboren emotionele reacties hebben, de rest is dus aangeleerd. Deze reacties zijn, angst, woede en liefde. Hij had verder nog nooit echt gekeken of een emotionele respons ook werkelijk geconditioneerd werd dus deed hij een beroemd experiment met Albert B. In samenwerking met Rosalie Rayner. Ze gingen hem bang maken voor een witte rat. Iedere keer als Albert de rat wou pakken werd er een staaf tegen de achterkant van zijn hoofd gesmeten. Dit deden ze eenaantal keer, met wat tussen periodes. Hierna gingen ze ook een konijn, een hond, wol en andere witte dingen aan hem presenteren. Elke stimuli bracht een kleine reactie teweeg. Hierna Stuvia.com - De Marktplaats voor het Kopen en Verkopen van je Studiemateriaal werden het konijn en de hond ook geconditioneerd door met de staaf tegen zijn hoofd te slaan. Hierna werd Albert in een kamer gezet met alle drie de stimuli, en hij was natuurlijk erg bang. Een tijdje hierna werd gekeken of Albert nog steeds bang was voor die stimuli en dat was hij. Hierna is Albert nooit meer gezien. Ze hebben hem het ziekenhuis uit laten gaan, zonder het ongedaan te maken. Ze hebben alleen opgeschreven wat ze misschien hadden kunnen doen. Watson had ondertussen een affaire met Rayner. Dit kwam zijn vrouw te weten, waarop ze van hem gescheiden is en Watson met Rayner trouwde. Dit was van groot effect op Watson aangezien hij een andere baan moest zoeken (hij werd door de sociëteit niet meer toegestaan).


Advertising and Behaviorism

  • Hij ging dus adverteren en hi heeft een aantal hele goede dingen bedacht. In 1924 was hij vice-president van het bedrijf. Ondertussen gaf hij nog af en toe les op de New school for Social Research. IIn 1924 publiceerde hij Behaviorism, een heel belangrijk boek voor hem. Het gaf een heel duidelijk beeld van het behaviorism op een leuke manier en het werd goed ontvangen.
  • In zijn boek stelde watson dat onbewuste gedachten in zinnen worden gemaakt, dus dat een persoon feitelijk tegen zichzelf praat. Hij presenteerde ook radical environmentalism wat inhield dat de omgeving veel meer invloed had op een individu dan tot dan toe gedacht werd. En de omgeving had meer effect dan erfelijkheid. Hierbij ging hij dus helemaal tegen Galton in. Psychological care of infant and Child
  • in 1928 schreef hij dit boek, en hierin stonden vooral adviezen voor het opvoeden. Watson spoorde ouders aan om direct en manipulatieve controle te nemen over de omgeving van hun kunt. Dit in tegenstelling tot de ‘progressive education” waar zijn oude mentor John Dewey voorstander van was. Watson vond dat je kinderen zo min mogelijk bang moest maken, en ruime kleding moest aantrekken om zo woede te voorkomen,. Maar hij vond ook dat je een kind zo weinig mogelijk liefde moest geven. Alleen af en toe een zoentje bij het slapengaan en meer mocht niet. Dit voerde hij dan ook uit op zijn eigen kinderen. Het goede aan het boek was echter wel dat het weergaf dat er niet een goede manier van opvoeden is die universeel is. Verder hebben waarschijnlijk heel veel ouders er wat aan gehad dat ze dachten dat ze wel degelijk invloed hadden op hun kind.

  • Zijn vrouw stierf toen zijn zoons nog redelijk jong waren en ze zijn meteen naar de kostschool gestuurd. Eentje werd psychiater en de ander psycholoog. Toch hadden beiden veel last van depressies en uiteindelijk heeft eentje zelfmoord gepleegd. Skinner and Operant Conditioning
  • Skinner is geboren 20 maart 1904 in Pensylvania. Zijn vader was een advocaat en zijn moeder had ook gestudeerd.
  • Op zijn 10de heeft skinner zijn eerste gedicht geschreven genaamd “The pessimistic Fellow”. Hij was heel erg goed in schrijven en ging in 1922 naar het Hamilton college in New York. Hier volgde hij wat biologie, en filosofie maar nooit psychologie. Hij is afgestudeerd in engels en schreef regelmatig in allerlei bladen. Hij werd aangemoedigd om schrijver te worden en hij ging terug naar zijn ouders waar hij een jaar lang op zijn zolder heeft gezeten en heel weinig heeft geschreven. Hij noemde het later zijn Dark Year. Hij had weinig te vertellen over wat hij allemaal als maar op een bepaald moment las hij het commentaar van Russell op Waton’s Behaviorism. Hierna las Skinner zelf Watson’s boek en Pavlov. Hij werd hierin erg geinteresseerd en besloot dat hij een behaviostisch psycholoog wou worden. In 1928 werd hij aangenomen bij Harvard. Operant Conditioneren
  • Skinner is de ontwerper van de Skinner box. Het is een box waarmee hij operant conditioneren kan bestuderen. Volgens Skinner zijn er 4 principes die van belang zijn 1) When you run into something interesting, drop everything else and study it 2) Some ways of research are easier than others (hij had namelijk een hele automatisch box, dus hij hoefde zelf bijna niks te doen) 3) Apparatus sometimes break down 4) Some people are lucky (deze laatste twee slaan op het feit dat wanneer er iets misgaat je soms de meest interessante dingen ontdekt)
  • De box is geïllustreerd op pag 319. Het was dus een rattenkooi met een lever-bar waarop het dier dus moest drukken om voedsel te krijgen. Skinner hield cumulatieve records bij, hierin werd getoond hoe vaak het dier op de “lever” drukte. In het begin drukte het dier infrequent en per ongeluk maar als het gereinforced wordt met voedsel krijgt het dier al snel door dat hij op de lever moet drukken om voedsel te krijgen.


Contingencies of reinforcement

  • Dit zijn dus de specifieke condities waaronder de respons wordt versterkt of niet.
  • De extinction curve (blz. 321) treed op wanneer het dier geconditioneerd wordt en daarna het drukkenvan de lever niet meer versterkt wordt (dus geen voedsel meer krijgen als je op de lever drukt)


Reinforcement schedules

1) fixed-interval schedule, bijv. Het voedsel komt na een bepaalde tijd. Fig. 9-4 blz. 321.

2) Fixed-ratio reinforcement schedule, er komt versterking na een bepaald aantalnummers van responses bijv. Na iedere 4de keer dat er is gedrukt. (het duurt wat langer voordat dieren dit door hebben)

3) Variabele –ratio reinfocement schedules,er wordt constant gevarieerd wat betreft het versterken, er is dus geen patroon. Bij dit idee gaat met veel langer door met proberen dan bij een fixed schema. Zoals ook bij het casino.

  • Skinner zijn eerste boek “the Behavior of Organism”werd in 1938 gepubliceerd. Hij zei in zijn boek dat Pavlovs leren respondent conditioneren was, en dat zijn conditioneren operant conditioneren was. Respondent conditioneren verbindt hele nieuwe stimuli en response, terwijl operant conditioneren al een bestaande link versterkt of verzwakt. Behavior Shaping and Programmed Instruction
  • Skinner ging nadat hij zijn basis had gelegd lesgeven aan de universiteit van Minnesota en de universiteit Indiana voor 12 jaar voordat hij in 1948 weer terugkeerde naar Harvard.
  • In Harvard begon skinner te werken met primary en secondary reinforces. Dit is dat het licht ook een reinforcer wordt (voedsel is dan de primairy) en dat als je de secondary reinforcer geeft er ook een respons zal kome. Skinner kwam met het idee dat een heel ingewikkeld iets opgedeeld kan worden in kleine delen om het zo makkelijk te maken. Nadat skinner een keer bij de les van zijn dochtertje had gezeten kwam hij dan ook met programmed instruction. Dit hield dus in dat je wiskunde verdeelt in kleine stukjes en je van makkelijk naar moeilijk gaat.


Philosophical Implications of Opernat conditioneren

  • Skinner dacht dat er geen vrije wil meer was, omdat je of een negatieve reinforcer probeert te ontwijken, of je wilt een positieve reinforcer verkrijgen. In dat geval zou er dus geen vrije wil meer zijn, omdat je gedrag door conditioneren wordt bepaald.
  • Skinner dramatiseerde dit idee in een novel “Walden two”. Waarin een ideale wereld werd geschapen zonder negatieve reinforcers. Sommige mensen waren het eens met dit boek, en anderen waren felle tegenstanders.
  • In 1971 schreef Skinner het boek “Beyond Freedom and Dignity”, hierin beschreef hij dat de zelfbesturende mens een vals concept is. Dit is een heel vaag stuk. Hij zegt dat mensen worden beoordeeld op goede daden, die ze uit zichzelf doen. Maar je weet niet welke reden mensen voor dat gedrag hebben. Dus je moet mensen straffen voor onverklaarbaar goed gedrag omdat ze “freely produces bad behavior”. Ik snap dit niet.... blz. 327. Verder staat er niks belangrijks meer in het hoofstuk....
Copyright © 2017. All rights reserved.